Шукати в цьому блозі

неділю, 14 травня 2017 р.

"Операція "Вісла"- про це не можна забути!"



          Цьогоріч в Україні вшановують 70-річчя з дня трагічних подій операції «Вісла», примусової депортації українців з їх етнічних територій – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на території у західній і північній частині Польщі.
          28 квітня 1947 року о 4 годині ранку розпочалася операція "Вісла" .
Рішення про її проведення було ухвалено найвищим державним та партійним керівництвом комуністичної Польщі. Внаслідок якої у комуністичній Польщі з рідних земель було депортовано 150 тисяч українців. Депортованих розпорошили у північних і західних регіонах.
            Квітневі події 1947 року чорною сторінкою увійшли до буття всього українства. Для української нації, яка пам’ятає своє минуле, – день суму і болю. Це – спільна велика втрата Українського народу, всієї українськоїспільноти.
           На відзначення 70-ї річниці операції "Вісла" в читальному залі зібралися  нащадки  українців, яких спіткала ця нелегка доля  -  Іваничівське районне відокремлене, ветеранське, громадсько-культурне товариство «Холмщина». Провідний бібліотекар Приймак Ірина   провела історичну годину, де вказала про етапи проведення операції, першопричини та наслідки для етнічних українців     .                          
            З нагоди цих сумних подій оформлено викладку літератури  « «Вісла» донині болить українцям ».                    
            На захід була запрошена заступник голови районної державної адміністрації Войтович Людмила . Вона сказала,що українсько-польські відносини пройшли важкі випробування часом. І є тільки один шлях до лікування історичної свідомості – неупереджений аналіз причин трагічних подій. Необхідно шукати мотиви їх учасників, об’єктивно висвітлювати факти тих років. Необхідно навчитися враховувати чужі аргументи. Вони можуть переконувати, а можуть і ні. Але так чи інакше, іншого шляху у нас просто немає.
            Ми повинні  знати свою історію і бібліотека доносить до свого читача правду раніше замовчуваних трагічних сторінок, відновлює історичну справедливість та запалює символічну свічку пам’яті.




Немає коментарів:

Дописати коментар