Шукати в цьому блозі

четвер, 15 грудня 2016 р.

Духовний вплив Святої Гори Афон на відродження та становлення православ'я



     Для православних усього світу Свята Гора Афон - одне з головних святих місць, земний уділ Божої Матері. За переказами, Сама Пресвята Богородиця проповідувала тут віру в Христа і отримала від Бога цю землю в Свій Уділ. Тому півострів називають Долею або садом Пресвятої Богородиці. Ніколи жіноча нога не ступала на цей півострів, - так веліла Божа Матір, охороняючи мир і спокій ченців.
     Протягом багатьох століть ченці - люди, які пішли від мирської суєти заради спілкування з Богом - роблять тут безперестанні молитви.                               
     Нинішній рік є ювілейним, оскільки саме в 2016 р. минає 1000 (тисячу)   років від першої писемної згадки про існування й діяльність на Святій Горі Афон першого давньоруського монастиря “Ксилургу”, через який здійснювалися духовні та культурні взаємозв’язки між Київською Руссю та осередком православного чернецтва й духовності на Афоні.
     Як розповісти про сокровенне? Про те - чого не доторкнутися руками? Як допомогти і відчути благодать Святого Духа ,яка охоплює з усіх боків, якою дихають повітря і навіть камені цього невеликого клаптика суші, з трьох сторін оточеного водою? Дійсно, де ж ще, як не на Афоні, відчути благодатний дотик духу Божого?
     До цікавого пізнання члени клубів «Надвечір'я» та «Розрада» долучилися через віртуальну подорож,  зробили дивовижний екскурс  в чернечу країну - Святу Гору Афон.
     Звичайно, враження, отримане тільки від візуальної подорожі, ніколи не замінить справжніх відчуттів. Але навіть такий уявний дотик до найбільших святинь Афона здатний наповнити наші серця вдячною радістю.
     Ведуча заходу провідний бібліотекар читального залу Ірина Приймак.



Немає коментарів:

Дописати коментар