Шукати в цьому блозі

неділю, 26 листопада 2017 р.

Свіча й молитва - окраєць для загублених душ




  

Голодомор – явище, яке навіки викарбуване в книзі буття українців. Ці трагічні сторінки нашої історії ,  яке поглинуло мільйони безневинних,– не підлягає забуттю.
25 листопада в Україні вшановують День пам'яті жертв Голодомору.
                В цей день  на центральній площі селища біля пам’ятника Тараса Шевченка зібралися представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, працівники установ та організацій селища, учнівські та педагогічні колективи та небайдужі іваничівці на віче-реквієм ,щоб у смутку і скорботі доземно схилити  голови та  вшанувати  пам’ять мільйонів  його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була.                            


                                                                                                   
               Приймак Ірина, провідний бібіліотекар, нагадала  про жахи голоду 1932-33 років, про загибель мільйонів людей, про трагізм, який   ховається за словом «голодомор». Вона  спонукала  присутніх замислитись над питанням «  Три колоски, три радості, три надії – багато це чи мало?», щоб підтримати рідних і дати їм сподівання на порятунок…
 
             Настоятелі Свято-Покровського храму Іванич    митрофорні  протоієреї  отці  Андрій та  Василь                                                                                         
відправили літію за спокій душ закатованих голодом  та освятили хліб.
           О 16 годині присутні приєдналися до   загальнонаціональної «Хвилини Мовчання» та запалили свічки та лампадки.                                                                                                                                                           
             
        
              На площі перед  пам'ятником Тараса Шевченка був викладений хрест із лампадок, який символічно освітив шлях тисячам душ, які стали жертвами Голодомору.
              На завершення заходу  було покладено квіти  , а шматочки освяченого хліба присутні взяли на вечерю ,щоб згадати мільйони українців, які померли мученицькою смертю від голоду.
 
             Ведуча закликала усіх приєднатись до загальноукраїнської акції «Запали свічку», щоб маленький вогник свічечки у вікні нагадав кожному , що ми пам’ятаємо безневинно вбитих жертв Голодоморів! Ми не забуваємо!

1 коментар: