Шукати в цьому блозі

четвер, 17 серпня 2017 р.

Бджолиний дзвін - медовий запах



                Минає літо, та сум ще не проник у наші душі. На городах і в садах уже дозріли плоди. В повітрі витає духмяний запах серпня з терпкою нотою чорнобривців, солодко-стиглих яблук, груш, слив, винограду. Серпень, останній місяць літа ознаменований безліччю православних свят. Особливе місце серед них займають три Спаса, кожен з яких має своє значення в житті віруючих.
             19 серпня, за церковним календарем, відзначають Свято Преображення Господнього, або Спаса. Це свято відоме як Яблучний Спас, бо у цей день традиційно освячують перші плоди нового врожаю, серед яких обов’язково повинні бути яблука.
            Величне свято яблучно - медового Спасу скликало відвідувачів  клубу «Надвечір’я» на народознавчий екскурс «Бджолиний дзвін – медовий  запах».
              Йшли наші читачі в книгозбірню не з пустими руками, а з вазочками запашного домашнього меду, печивом, квітами та веселими святковими посмішками.  


 Ведуча заходу Ірина Приймак тепло привітала гостей та розповіла про багаторічні традиції та звичаї українського народу під час святкування трьох свят: медового, яблучного та горіхового  Спаса, переповіла легенду про історію походження свята.   

 Господарі свята поцікавилися у присутніх: "Які сорти меду їм відомі ?".   Адже сортів дуже багато  -   акацієвий,  барбарисовий,  васильковий,  гречаний,  липовий,  соняшниковий,  рапсовий...  
             А чи знаємо ми, що таке мед? Можна впевнено сказати: більшість не знає.    Цікавою інформацією про пасіку , бджіл та мед почерпнули із відео-слайдів ,  які підготувала Савицька Любов,бібліотекар інформаційних технологій.  У читальній залі  для користувачів  працівники абонементу облаштували книжкову виставку  «Спас іде по Україні, і п’янко пахне медом рідний край».

Спілкувалися всі, як у родинному колі.    А далі запросили всіх  гостей до столу - святкувати Медовий Спас: "Частуйтесь печивом, медами, солодким чаєм та пирогами !"...  

Немає коментарів:

Дописати коментар