Шукати в цьому блозі

вівторок, 30 січня 2018 р.

Стогнали Крути, молився вітер...



                                    

                          Як сніги покриють землю
                                      Рядном білим, не забудь
                                               Спом’янути тую славу,
                                                         Що лишилась нам з-під Крут.
               

        Крутянський бій став національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п'ятитисячною більшовицькою армією. Вони показали приклад мужності, відданості і незборимості духу.

      Бій під Крутами – це і тріумф і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Доречними стали слова І. Дзюби: «У людини високого ідейного та духовного тонусу є щось вище за саме життя – це мета цього життя, це її ідеали, принципи, це честь і гідність, і вона (цебто людина) може віддати за них своє життя»

      Вшановуючи пам’ять героїв бою під Крутами, який відбувся 100 років тому в НВК «ЗОШ I-III ступенів №1-гімназія» пройшов історичний дайджест, присвячений цій даті. У ньому взяли участь вчителі  та учні гімназії, бібліотекарі ЦРБ.


                                     











  
                                         



Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі.  Присутні  мали можливість  ознайомитися з документами із фондів бібліотеки , де були представлені книги та періодичні видання .
         
          

Немає коментарів:

Дописати коментар