Шукати в цьому блозі

середу, 27 січня 2016 р.

Лицарський подвиг юних українців

     Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.

    

     Часто постає питання: чи бій під Крутами і загибель трьохсот студентів можна вважати трагедією, чи навпаки перемогою? Молоді люди робили свідомий вибір, а це багато означає й змінює наше ставлення до тодішньої молоді. Їх порівнюють з трьомастами спартанцями, чи з трьомастами козаками під Берестечком. Але ж ми знаємо, що загибель студентів – це символ патріотизму й жертовності українського народу, його вільної душі й незламного духу, який завжди боровся й боротиметься за кращу долю. Можна багато про це казати, але важливіше зрозуміти, що юні студенти віддали своє життя за рідну землю. А чи зробила б так сьогоднішня молодь? Чи готова вона понести втрати за можливо краще життя в майбутньому? Вони замислились над цими питаннями  і висловлювали свої роздуми   на годині історичної пам’яті, яка пройшла в літературно-музичній вітальні.
     Учасники заходу згадували та вшановували один із найвеличніших подвигів в історії нашої країни – героїчний подвиг юнаків в ім’я своєї Вітчизни. Разом з тим згадували й нинішніх захисників України, котрі боронять її незалежність та територіальну цілісність в Донецькій та Луганській областях.
     Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.

     Прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П. Тичини, «На могилах» О. Тарнавського, «Крути» М. Лавренка та ін. На закінчення переглянули відео-фільм "Лист без конверта".



Немає коментарів:

Дописати коментар