Шукати в цьому блозі

четвер, 22 січня 2015 р.

Соборність - це духовне гасло до єднання




     Нелегкою і трагічною була історія нашого волелюдного народу. Але ідея всеукраїнської єдності, соборності України, ніколи не полишали його. Для українського народу, віками позбавленого власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, проблема єдності завжди була особливо болючою і неймовірно складною. 
     22 січня 1919 року прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання українських земель, днем народження єдиної незалежної соборної держави, української нації. Але, на жаль, в силу багатьох як об'єктивних, так і суб'єктивних обставин Українська Народна Республіка зазнала невдачі. Реалізувати ідею соборності українцям не вдалося. Втрата державності знову перетворила єдність українських земель на ідеал. Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України. 
     Ставши незалежною в 1991 році, Україна отримала міжнародне визнання. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України - впродовж років, десятиліть, століть... 
     Ця тема спонукала до роздумів членів клубу "Надвечір'я" і "Розрада", які зібралися у читальному залі районної бібліотеки. Особливо вона актуальна в світлі сьогоднішніх подій, які відбуваються у нашій державі і в східних регіонах зокрема. Боротьба за незалежність і цілісність нашої держави продовжується. 2014-ий рік найтяжчий був для України за роки незалежності. Ще ніколи Україна з таким болем та скорботою не оплакувала героїв, які віддають життя за рідну землю. 
Коли, здавалось, вже була несила
В бою пекельнім правду боронить - 
І з неба сотня ангелів злетіла
До тих, хто йшов країну захистить.

Вони в бою не стали на коліна,
Не побоялись смерті та війни.
Бо понад все любили Україну
Її найкращі, вірнії сини!
      І кожен українець сьогодні низько схиляє голови перед нашими героями - героями Небесної Сотні і хлопцями, що загинули в зоні АТО. Їх пам'ять вшанували хвилиною мовчання.
     Заступник голови районної ради Мазурок Юрій сказав: "Ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти побудови економічної, духовно-багатої, вільної України". Він поділився своїми спогадами про події на Майдані, які відбувалися в листопаді 2013 року під час Революції Гідності.
     Ніхто не залишився байдужим в обговоренні питань сьогодення. Кожен мав можливість сказати свою думку про наболіле. Цікавими думками і пропозиціями ділилися Вишняк Євгенія, Ансімова Раїса, Хом'як Віра, Цивінська Лідія, Рижко Ганна, Смаль Ніна та інші.
     Кожен був одностайний, що шлях до гідного життя непростий, треба змінюватися і у власному сприйнятті світу, і у суспільних відносинах. Сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні - жити під мирним небом єдиної України без війни - здійсниться. Мир і спокій запанують на нашій землі. 
     Ведуча заходу Приймак Ірина, провідний бібліотекар читального залу. Вихованці музичної школи Шелест Вікторія, Кицюк Вікторія, Лавренов Руслан, Прокопчук Павло виконали патріотичні пісні.





Заступник голови районної ради Мазурок Юрій

Олексюк Марія із сімейного архіву принесла прапор України, з яким її син в 1990 році брав участь у живому ланцюгу від Львова до Києва.










Немає коментарів:

Дописати коментар