Шукати в цьому блозі

четвер, 21 лютого 2019 р.

Лине Україною мова серцю мила!


                           

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято, до календарів усього світу воно ввійшло тільки в 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Є у людей на землі рідна мова
Кожна на лад свій звучить.
А серед них і моя, світанкова,
Мова у небо летить.   
Світла моя, українська, пречиста
Рідна, як небо й земля!
Ніжна, барвиста, свята й промениста
Нею любов промовля.

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.
       
Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційно виважене. Коли воно сліпуче, “як проміння ясне” а могутнє, “як хвилі буйні”. Коли слова – палкі блискавиці. Тоді воно здатне робити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця. Століттями мова народу була тією повноводною річкою, яку ми називаємо поезією.
 Наша мова оспівана поетами. Українською мовою писали свої твори Тарас Шев­ченко і Леся Українка, Маруся Чурай та Володи­мир Сосюра, Павло Тичина і Максим Рильський.
Неповторною рідною мовою пи­шуть свої твори й сучасні відомі письменники та поети — Ліна Костенко та Ганна Чубач, Дмитро Білоус і Марія Познанська та багато інших.
        Для кожного народу своя мова — найкраща, але ніхто не заперечуватиме, що українська мова за милозвучністю і співучі­стю — одна з найкращих.
Ще 1928 року в Парижі на конкурсі мов визнали, що італійська, українська та французька мови наймилозвучніші. Ми, укра­їнці, пишаємося своєю мовою, її мелодійністю, чистотою та багатством звуків.
      21 лютого зібралися поціновувачі української мови на  мовний калейдоскоп "Лине україною мова серю мила!».
Учасники заходу читали вірші Ліни Костенко  - Лариса Куль та Віталіна Мазурук, Ірини Жиленко - Галина Дорощук, вірші Анни Кірлейси  - Неоніла Кандба . вірші про мову Д.Ьілоуса, А.Малишка ,О. Забужко прозвуучали у виконанні Ольги Петрової. Також учасники дійства мали змогу послухати  пісні  у виконанні Галиини Дорощук та Надії Ковальчук.      
Наш народ, переживаючи всі лихоліття, незважаючи ні на що,   дуже любить жартувати. Тож  і учасники заходу мали змогу переконатися у силі і влучності українського гумору. Гуморески про мову прозвучали у виконанні Лілі Васаги.
В заході взяла участь заступник голови Іваничівської РДА - Людмила Войтович.















Немає коментарів:

Дописати коментар