Шукати в цьому блозі

четвер, 15 травня 2014 р.

І посипались іскри ясні, і в дзвінкі обернулись пісні

У цю весняну пору, коли відцвітають ожини, гаї одягають срібну сорочку з роси, а невгамовні зозулі кують нам долю, в читальному залі зібралися на літературно-музичну годину члени клубу "Надвечір'я" і "Розрада" щоб вшанувати 80-літній ювілей волинського письменника Петра Петровича Маха. Ведуча заходу провідний бібліотекар читального залу Приймак Ірина сказала, що Волинь стала тим благословенним краєм, де лягли на папір перші рядки поезії та прози, де душа осяялась коханням, аби відтак променіти в слові. Його твори хвилюють, бентежать серце, викликають певні почуття і настрої.

 В полотні засвіт-раненько
Мати вишивала.
Вишивала зозуленьку,
Долю зорювала,
На одне крило поклала
Заквіти щасливі,
А на другім задрімала
На крилечку сивім...

Поет розкриває перед нами свою "позицію і душу в тривогою овіяному світі", ані на мить не забуваючи високого і гордого змісту слів, які кожен з нас виносить у безмежний світ життя з дитинства. Ці слова - Мати, Батьківщина, Вірність, Правда, Добро...

 Але найбільше хочу я, повірте,
(Це поклик мого роду дорогий!),
Щоби тебе, наш український світе,
Не нищили ніколи вороги.

Чимало його віршів покладено на музику і часто звучать. Особливе місце займає пісня "Ожини", створена у творчій співпраці з відомим волинським композитором Віктором Герасимчуком. Вона стала візитною карткою волинського краю. Зі щемом у серці присутні слухали пісні у виконанні народного хору ветаранів війни і праці "Калина" районного дому "Просвіта" (керівник Ковальчук Надія). 















За чашкою чаю присутні продовжили своє спілкування про проблеми сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар